Dinsdag 21 en woensdag 22 januari 2020 hebben alle 1ste jaars leerlingen meegedaan aan de Bliksemstages. Op dinsdag 21 januari hebben alle 3de jaars leerlingen meegedaan aan de sollicitatietraining. En op donderdag 23 januari zijn 5 leerlingen van het Hoofdvaart College voor een dag de ‘baas’ van een bedrijf/instelling geweest.

Al deze activiteiten zijn georganiseerd door JINC, een organisatie waarmee het Hoofdvaart College al een behoorlijk aantal jaren samenwerkt.

JINC is een organisatie die jongeren van 8 t/m 16 jaar op weg helpt naar een goede start op de arbeidsmarkt door middel van beroepsoriëntatie op de werkvloer, het aanleren van (sociale) vaardigheden en het aanbieden van workshops over ondernemerschap.

Bliksemstages

Zijn de 2de jaars leerlingen in de eerste projectweek van dit schooljaar op Bliksemstage geweest, in de 2de projectweek was het de beurt aan de 1ste klassen. In groepjes van gemiddeld 8-9 leerlingen werd onder begeleiding van de mentor of een docent een bezoek gebracht aan één van de volgende bedrijven: Bouwmensen, Primark, Jumbo, KLM IT, Dirk van den Broek, Auto Rob, Installatiewerk Noord-Holland, EkoPlaza, Sovereign Speed, Hoogvliet, Long Island en De Horizon.

Gedurende ongeveer 2½ uur hebben de leerlingen kennis gemaakt met dit bedrijf (met meestal een korte presentatie en rondleiding) en praktisch ervaren wat het werken bij dat bedrijf inhoudt. Vooral het doen levert de leukste en mooiste ervaringen op. We kunnen spreken van geslaagde bedrijfsbezoeken, waarvan de leerlingen na afloop een verslagje maken in hun Loopbaandossier (ook thuis in te zien).

Sollicitatietraining

Op dinsdag 21 januari vonden de sollicitatietrainingen plaats voor alle 3de jaars leerlingen.

Ter voorbereiding hadden al deze leerlingen eerder een sollicitatiebrief en CV geschreven. Deze zijn doorgestuurd naar de trainer aan wie de leerlingen werden gekoppeld. Deze (12) trainers zijn allen werkzaam op de afdeling Personeelszaken/HR van een bepaald bedrijf.

We kunnen terugkijken op een geslaagde training met realistische rollenspellen. De leerlingen gaven na afloop aan veel praktische dingen geleerd te hebben, zoals: kleding, begroeting, oogcontact, houding, vragen voorbereiden (motivatie), e.d.

Alle leerlingen hebben na afloop een certificaat ontvangen. Onderstaande leerlingen (foto) hebben 2 dagen later meegedaan aan het project Baas van Morgen.

Baas van Morgen

Donderdagochtend 23 januari werden vijf leerlingen door de ‘Baas van Vandaag’ (directeur / wethouder) van huis opgehaald om een dag als ‘Baas van Morgen’ ervaring op te doen.

Kerida van Voorst werd een dag directeur van Action Nederland, terwijl Lars Wiesener een dag op de stoel van de wethouder van Onderwijs heeft gezeten. Desirée Donkerloo nam de taken over van de directeur van het Spaarne Gasthuis, Ruben Westerweel werd die dag directeur van Meerlanden en Anjeli Lala nam de leiding over van beveiligingsbedrijf Workrate.

’s Middags hebben deze leerlingen, samen met hun gastheer/gastvrouw van het bedrijf een slotconferentie bijgewoond in het ING-gebouw aan de Bijlmerdreef in Amsterdam!

Tot slot hebben de leerlingen nog een persoonlijk kaartje ontvangen van de leidinggevende, dat recht geeft nog één keer (ooit, later) contact op te nemen met een vraag.

Hieronder enkele foto’s van deze leerlingen in hun rol als Baas van Morgen.

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This