Geschiedenis

Geschiedenis van de school

Na de 2e Wereldoorlog was er een grote behoefte aan goed geschoold technisch personeel. De toenmalige burgemeester van Hoofddorp, de heer Jansonius, heeft zich ingezet om – in samenwerking met bedrijven – een ambachtsschool op te richten.

1946-1948

Dit heeft geleid tot de oprichting van de “Vereniging Ambachtsschool Haarlemmermeer”op 16 november 1946. Per oktober 1947 begon de school als avondschool, tijdelijk gehuisvest in de Genieloods in Hoofddorp en tegelijkertijd werden er plannen gemaakt om een nieuwe dagschool te gaan bouwen. Op 1 september 1948 startte de dagschool met 86 leerlingen.

1949

Er werd een terrein aangekocht aan de Hoofdweg, nabij de Geniedijk en op 4 januari 1949 vond de officiële opening van de dagschool plaats. De school kreeg de naam “Burgemeester Jansoniusschool”. De gemeente gaf de school een heel bijzonder glas in lood raam cadeau. Dit raam is in 1964 mee verhuisd naar het nieuwe gebouw dat toen aan de Hoofdvaart is gebouwd.

2005

Bij de verhuizing in de Kerstvakantie van 2005 is het raam opnieuw meeverhuisd naar de locatie aan de Steve Bikostraat en daar heeft het een plaats in het trappenhuis.

2006

De Burgemeester Jansoniusschool begon als een technische school, later samengevoegd met de huishoudschool. Tot aan januari 2006 is de school gehuisvest geweest aan de Hoofdvaart. Toen voldeed het gebouw uit 1964 niet meer en is het gesloopt. Sindsdien zit het Hoofdvaart College op de Steve Bikostraat in Hoofddorp.

2012

In maart 2012 werd bij het afscheid van de toenmalige directeur Nel van Neerven een prachtige film over de geschiedenis van de school overhandigd. Maker Ton Nonner – oud-docent van de school – is diep de geschiedenis ingedoken en laat op de film nog nooit vertoonde beelden zien van de school. Het is zeer de moeite om deze film eens te bekijken: klik hier als u de film wilt bekijken.

Pin It on Pinterest

Share This